TÖRTÉNET


A Salföldi Műhely 1979 őszén alakult Kézműves Kör címen, melyet a budapesti Jókai Klub, majd 1980-tól az Orvos továbbképző Intézet (OTKI) támogatott. 

1986-ban Korényi Dalma és Somogyi Győző végleg Salföldre költöztek és állattartással kezdtek foglalkozni. A Műhely résztvevői ettől kezdve megismerhették a juhtartást és gyapjúfeldolgozást, megtanulhattak kecskét fejni és lovagolni. Napos rendszerben maguk főztek, így sok lány itt próbálta ki a háztartás gyakorlatát.

1993-ban az OTKI (akkor már OTE) elköltözése miatt, majd 1994-ben a Jókai Klub átszervezése miatt megszüntették a támogatást. Azóta a Műhely nyári táborok formájában működik Salföldön. 1993-ban és 1994-ben az Országépítő Alapítvány, 1995 és 1999 között a Veszprém Megye Kultúrájáért Alapítvány járult hozzá a táborok költségeihez. Ezután a Műhely önerőből működött.

A Salföldi Műhely 1980 és 1993 között kilencszer nyerte el a Vizuális Művészeti Hónap Pest megyei amatőr iparművészeti kiállítás kollektív I. díját, egyszer pedig a kollektív II. díjat. Egyéni I. díjat ezalatt tízszer nyertek a Műhely tagjai.

1984-ben a XII. Országos Amatőr Képző- és Iparművészeti kiállításon Ózdon kollektív II. díjat nyertek, amely a legjobb iparművészeti kollektívát jelentette. 1988-ban elnyerte a "Kiváló Együttes" címet, 1994-ben pedig az Országépítő Alapítvány pályázati díját.

A Műhely tízszer szerepelt közös kiállításokon, ezen kívül önálló kiállításokat is rendezett:

 • 1980. Jókai Klub, Budapest
 • Ugocsa Mozi, Budapest
 • 1982. Újpesti Mini Galéria, Budapest
 • 1983. Pajta Galéria, Salföld
 • MOM Szakasits Árpád Művészeti Központ, Budapest
 • 1985. XII. kerületi Tanács, Budapest
 • Esztergomi Galéria, Esztergom
 • 1987. Komáromi Kisgaléria, Komárom
 • Móricz Zsigmond Városi Művelődési Központ, Heves
 • Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Székháza, Budapest
 • 1988. XII. kerületi Tanács, Budapest
 • 1990. Orvostudományi egyetem, Budapest
 • 1992. Orvostudományi Egyetem, Budapest
 • 1993. Seini (Lengyelország)
 • 1992. 20 éves jubileumi kiállítás, Budapest
 • 1999. Tóparti Galéria, Révfülöp
 • 2015. Dzsámi, Esztergom
 • Faluház Galéria, Salföld

2005-ben önálló jogi személy lett Salföldi Műhely Népfőiskola Egyesület néven és kapcsolatba lépett a Lakiteleki Népfőiskolával és a TCI Magyarország Egyesülettel.

Együttműködik a Salföldi Kopjások Alapítvány huszárcsapatával, a gútai Vermes Törzzsel (Szlovákia) és a Káli-medence Környezetvédelmi Társasággal.DR. SOMOGYI GYŐZŐ

(1942-)

Festőművész, a Salföldi Műhely Népfőiskola Egyesület elnöke


A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban érettségizett. Utána négy évig nyomdász volt, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián egyháztörténetből doktori címet szerzett 1967-ben. Pappá szentelték és hét évig segédlelkészként szolgált. 1975-ben megvált az egyházi szolgálattól. Azóta szabadfoglalkozású képzőművész, grafikákat és festményeket készít. Mint történésznek szakterülete a magyar hadiviselet. Más könyvei mellett több mint 20 színes albuma jelent meg ebben a témakörben.

Feleségével, Korényi Dalmával 1975 óta Salföldön élnek, gazdálkodnak, állatokat tartanak. Háza huszármúzeum, lovas oktatóközpont, huszárcsapatok székhelye és találkozóhelye lett.

1979-ben egyik alapítója, majd titkára a Káli-medence Környezetvédelmi Társaságnak, melynek Káli Híradó című újságjait kézzel írja és rajzolja. Természetvédő és műemlékvédő tevékenységét 1992-ben "Pro Natura" díjjal jutalmazták.

1991-től hagyományőrző huszár, 1992-ben megalakította a Radeczky Huszár Egyesületet, 1999-ben a Salföldi Kopjásokat, 2000-2006 között, mint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke tevékenykedett. Hét éven át kézzel írta és rajzolta a Futár című katonai hagyományőrző újságot. A Honvédelmi Minisztériumtól Honvédelemért I. osztályú kitüntető címet kapott. Munkásságát Magyar Örökség címmel ismerték el. 1988-ban Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki.

1997-ben Kiváló Művész címet, 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 2014-től a Nemzet Művésze. Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának és a Veszprémi Művész Céhnek.

Gyermekei Márk (1973) és Anna (1987).


KORÉNYI DALMA

(1942-)

szobrászművész


A Képzőművészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott szobrász és rajztanár szakon Budapesten, mestere Somogyi József volt. Két évig tanított, majd az Erdélyi Miklós és Bernáth József vezette fotómozaik műhelyben dolgozott, mint tervező és mozaikművész. Közben országjáró útjai során megismerkedett az 1970-es években utolsó óráit élő népi gyapjúszövéssel. Egy Zala megyei parasztasszonytól tanulta a mesterséget, és mentette a kidobásra ítélt régi szövőszékeket Nógrádban és az Ormánságban.

1979-től Szövő - és Kézműves Kört vezetett Budapesten. A Salföldi Műhelyt kezdetben, mint ennek nyári tábora működött Salföldön, férje Somogyi Győző festőművész műemlék parasztházában. A Műhely azóta is folyamatosan működik Salföldi Műhely Népfőiskola Egyesület néven. Kilenc parasztszövőszékkel felszerelt műhelyben dolgoznak a résztvevők, többnyire egy hetes kurzusokon. Több száz lány és asszony ismerkedett meg itt az évek folyamán a színes gyapjúszövéssel, nemezeléssel, bőr- és gyöngyművességgel, valamint a juh- és kecsketartással, gyapjúfeldolgozással.

Mint szobrász egyedileg festett színes kemény kerámia szobrokat készít. Fia Raffay Dávid szobrászművész.